FINALE - BEGRIPPEN

Start

Update

Updaten betekent letterlijk actualiseren in het Engels. Het kan van toepassing zijn op alles wat naar een nieuwere variant is bijgewerkt. Echter in de context van het algemene spraakgebruik, duidt het op het bijwerken van software middels een patch.

Update vs upgrade
Er is een groot verschil tussen een update en een upgrade: Een update wordt meestal uitgebracht om ontoelaatbare tekortkomingen, zoals bugs (programmeerfoutjes) of beveiligingsrisico's te herstellen of om een klein deel van het programma te wijzigen. Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee, zoals volledig nieuwe functionaliteit, een nieuwe gebruikersinterface ...

Updates zijn meestal te herkennen aan het feit dat het tweede of een later getal van het versienummer met 1 verhoogd wordt. Bijvoorbeeld van 1.1 naar 1.2 of van 1.12 naar 1.13 of van 1.7.2 naar 1.7.3. Bij een upgrade verhoogt normaal het eerste getal van het versienummer en wordt het tweede getal terug op 0 gezet. Bijvoorbeeld van 1.5 naar 2.0. Voor een update hoef je normaal niet te betalen, zelfs niet als het om een commercieel programma gaat. Deze dient immers om een ondeugdelijk product te verbeteren. Voor een upgrade moet je echter meestal bijbetalen (indien het om een commercieel programma gaat). Dikwijls moet je echter niet zoveel betalen als wanneer je het programma voor het eerst zou aanschaffen.